Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862


Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów - interpretacja, normy, proporcje


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


   Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów interpretuje wyniki badań cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Kalkulator oblicza proporcje pomiędzy lipoproteinami i trójglicerydami, pokazuje zależności pomiędzy nimi i informuje czy jesteś obciążony ryzykiem chorób sercowo naczyniowych. Sam podwyższony wynik cholesterolu całkowitego nie musi stanowić sygnału alarmowego i nie zawsze przedstawia całą prawdę o kondycji organizmu, natomiast z całą pewnością podwyższony poziom trójglicerydów w krwiobiegu zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu sercowo naczyniowego w tym choroby niedokrwiennej, ryzyku zawału serca i udaru mózgu, bardziej niż podwyższony poziom cholesterolu całkowitego.


Jeśli posiadamy wyniki badań wyrażone w [mmol/l] to jak zamienić je na wyniki w [mg/dl] ?

Dla cholesterolu całkowitego, LDL i HDL mnożymy x 38,67, czyli np. 4,5 [mmol/l] x 38,67 = 174 [mg/dl]
Dla trójglicerydów mnożymy x 88,57, czyli np. 1,2 [mmol/l] x 88,57 = 106 [mg/dl]




   Szczegółowe informacje o cholesterolu i trójglicerydach, opis innych czynników chorób sercowo naczyniowych można znaleźć w tym artykule.

Zaznacz swoją płeć:
Cholesterol całkowity: mg/dl
Cholesterol HDL: mg/dl
Cholesterol LDL: mg/dl
Trójglicerydy: mg/dl
Twój cholesterol całkowity:
Twój cholesterol HDL:
Twój cholesterol LDL:
Twoje trójglicerydy:
Proporcja cholesterolu całkowitego do HDL wynosi:
Proporcja cholesterolu LDL do HDL wynosi:
Proporcja trójglicerydów do cholesterolu HDL wynosi:

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.93 Ocen: 902

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE