Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne
Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne pozwala określić ilość aminokwasów egzogennych, które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktualnej masy ciała. Przez aminokwasy egzogenne rozumiemy takie aminokwasy, które nie podlegają syntezie bezpośrednio w organizmie człowieka (w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych), dlatego należy dostarczyć je wraz z pokarmem
białkowych pochodzącym z zewnątrz.
Aminokwasy są pochodnymi różnych kwasów tłuszczowych. Zawierają one co najmniej dwie grupy funkcyjne: karboksylową i aminową. Aminokwasy są podstawowymi elementami wchodzącymi w skład białek, a także enzymów i hormonów peptydowych. Białka są podstawową strukturą we wszystkich żywych komórkach. Istnieje dwadzieścia podstawowych aminokwasów, z których niezbędnych jest dziewięć:
|
|
- Tryptofan
- Treonina
- Izoleucyna
- Leucyna
- Lizyna
- Metionina łącznie z Cysteiną (aminokwasy siarkowe)
- Fenyloalanina łącznie z Tyrozyną (aminokwasy aromatyczne)
- Walina
- Histydyna (niezbędna dla dzieci i u osób zwiększających białkową masę ciała)
Białko zawierające aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego, nazywamy białkiem pełnowartościowym. Brak choćby jednego aminokwasu egzogennego klasyfikuje białko jako niepełnowartościowe. Białko jaja uważane jest za wzór, jeśli chodzi o źródło białka pełnowartościowego oraz udział i proporcje aminokwasów egzogennych. Pełnowartościowe są białka zwierzęce - mięso, drób, mleko, ryby, jajka, twaróg, jogurty, ser. Białkami niepełnowartościowymi są z kolei białka pochodzenia roślinnego. Zawierają one małą ilość aminokwasów egzogennych. Jednak połączenie kilku produktów roślinnych w jednym posiłku, np. roślin strączkowych z płatkami zbożowymi, może stworzyć na zasadzie komplementacji dobre źródło pełnowartościowego białka, np. niedobór metioniny w roślinach strączkowych może być uzupełniony metioniną zawartą w ziarnach zbóż, a brak lizyny w zbożu - lizyną pochodzącą z roślin strączkowych.
kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogennebiałkoaminokwasykalkulatorbiałko pełnowartościowe
Oceń artykuł:
Średnia ocena: 4.83 Ocen: 30
ZOBACZ TEŻ:
NOWOŚCI PRODUKTOWE

Producent: Helio
W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t
NOWOŚCI WYDAWNICZE

Julie M. Simon
Wydawnictwo: Vital
Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper