Dzisiaj jest: Wtorek, 18.01.2022 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862


Kalkulator zapotrzebowania na makroskładniki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


   Kalkulator zapotrzebowania na białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wodę, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozwala określić ilość makroskładników które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku i dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Przez makroskładniki rozumiemy składniki odżywcze dostarczane w postaci płynnej lub stałej z żywnością i napojami, dostarczające energię (kalorie): białko, tłuszcz, węglowodany oraz składniki, na które dzienne zapotrzebowanie wyraża się w gramach lub litrach: błonnik pokarmowy, woda, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Poprzez nasz kalkulator, w bardzo szybki sposób jesteśmy w stanie określić nasze dzienne zapotrzebowanie na makroskładniki.





   Aby skorzystać z kalkulatora zaznacz swoją płeć, przedział wiekowy, wiek i wpisz wartość swojego CPM (całkowitej przemiany materii) i nacisnąć przycisk Pokaż zapotrzebowanie.

   W przypadku zapotrzebowania na wodę podana przez kalkulator wartość jest sumą dziennego zapotrzebowania na wodę dostarczoną wraz z napojami, drinkami, wodą pitną oraz wodą zawartą w żywności.

"ND" oznacza, że wartość nie została określona.

Zaznacz swoją płeć:
Zaznacz swój przedział wiekowy:
Podaj swój wiek w latach / miesiącach: miesiąc(e)
Podaj wartość swojego CPM:
Składnik Jednostka Zalecane dzienne zapotrzebowanie
Tłuszcz gramy
Kwasy tłuszczowe omega-6 gramy
Kwasy tłuszczowe omega-3 gramy
Węglowodany gramy
Błonnik pokarmowy gramy
Białko gramy
Woda litry

Vitalia PL

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.01 Ocen: 209

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE