Dzisiaj jest: Sobota, 05.12.2020 Imieniny: Kryspina i Saby



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Belgijskie wafle z Liege


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 6 g  drożdży
  • 1/3 szklanki  letniej wody
  • 1.5 łyżek  cukru pudru
  • 1 szczypta  soli
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 3 sztuki jaja
  • 1 szklanka  roztopionego masła
  • 1 szklanka  cukru gruboziarnistego

Sposób przyrządzania:

  1. Wymieszać drożdże, wodę, cukier i sól. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 15 minut.2. Wsypać mąkę do dużej miski.3. Do maki wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać ciasto.4. Kontynuuj wyrabianie, dodać pojedyńczo jajka, następnie zacząć dodawać roztopione masło, 2 łyżki przy każdym dodaniu, wszystko dobrze wymieszać.5. Odstawić ciasto w misce do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce aż zwiększy swoją objetość dwukrotnie.6. Delikatnie wymieszać z cukrem gruboziarnistym.7. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.8. Rozgrzać gofrownicę.9. Kiedy gofrownica się już rozgrzeje, posmarować dokładnie gofrownicę masłem.10. Wypiekać przez 3-5 minuty, aż do pojawienia się lekko brązowego koloru na górze.11. Podawać ciepłe.



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE