Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- 6 g drożdży
- 1/3 szklanki letniej wody
- 1.5 łyżek cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 sztuki jaja
- 1 szklanka roztopionego masła
- 1 szklanka cukru gruboziarnistego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszać drożdże, wodę, cukier i sól. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 15 minut.2. Wsypać mąkę do dużej miski.3. Do maki wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać ciasto.4. Kontynuuj wyrabianie, dodać pojedyńczo jajka, następnie zacząć dodawać roztopione masło, 2 łyżki przy każdym dodaniu, wszystko dobrze wymieszać.5. Odstawić ciasto w misce do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce aż zwiększy swoją objetość dwukrotnie.6. Delikatnie wymieszać z cukrem gruboziarnistym.7. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.8. Rozgrzać gofrownicę.9. Kiedy gofrownica się już rozgrzeje, posmarować dokładnie gofrownicę masłem.10. Wypiekać przez 3-5 minuty, aż do pojawienia się lekko brązowego koloru na górze.11. Podawać ciepłe.