Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 15 - 18 osób
Składniki
- 175 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 1 sztuka łyzka cukru
- około 1 łyżki wody
- Masa
- 100 g pełnotłustego sera
- 2 łyżki cukru
- 1 sztuka rozkłócone małe jajko
- 50 g czekolady deserowej
- Do przybrania
- 100 ml śmietanki kremówki
- rurki z czekolady
- kakao w proszku (do posypania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przesiać mąkę do miski. Pokroić masło na kawałeczki i opuszkami palców wcierać w mąkę, aż masa będzie przypominała zacierki. Wsypać cukier i wymieszać. Wlać tyle wody, by wyrobić miękkie ciasto, przykryć je i schładzać przez 15 minut.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Wyłożyć nim 18 foremek do małych babeczek lub muffinów. Nakłuć dno wykałaczką.
- W misce utrzeć ser z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i nadal ucierać. Roztopić czekoladę, wlać do masy, nie przerywając ucierania. Napełnić masą babeczki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 15 minut, aż ciasto będzie kruche, a masa serowa się zetnie. Wyłozyć na metalową kratkę i pozostawić, aby całkowicie wystygły.
- Schładzać babeczki w lodówce. Ubić śmietanę na sztywną masę. Nałozyć do woreczka do dekorowania w kształcie gwiazdki i na wierzchu każdej babeczki wycisnąć rozetkę. Przybrać czekoladowymi rurkami i posypać kakao.
Źródło przepisu: Książka kucharska