Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Babeczki czekoladowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 15 - 18 osób


Składniki

  • 175 g  mąki pszennej
  • 85 g  masła
  • 1 sztuka łyzka cukru
  • około 1 łyżki wody
    Masa
  • 100 g  pełnotłustego sera
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 sztuka rozkłócone małe jajko
  • 50 g  czekolady deserowej
    Do przybrania
  • 100 ml  śmietanki kremówki
  • rurki z czekolady
  • kakao w proszku (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Przesiać mąkę do miski. Pokroić masło na kawałeczki i opuszkami palców wcierać w mąkę, aż masa będzie przypominała zacierki. Wsypać cukier i wymieszać. Wlać tyle wody, by wyrobić miękkie ciasto, przykryć je i schładzać przez 15 minut.
  2. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Wyłożyć nim 18 foremek do małych babeczek lub muffinów. Nakłuć dno wykałaczką.
  3. W misce utrzeć ser z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i nadal ucierać. Roztopić czekoladę, wlać do masy, nie przerywając ucierania. Napełnić masą babeczki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 15 minut, aż ciasto będzie kruche, a masa serowa się zetnie. Wyłozyć na metalową kratkę i pozostawić, aby całkowicie wystygły.
  4. Schładzać babeczki w lodówce. Ubić śmietanę na sztywną masę. Nałozyć do woreczka do dekorowania w kształcie gwiazdki i na wierzchu każdej babeczki wycisnąć rozetkę. Przybrać czekoladowymi rurkami i posypać kakao.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE