Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 10 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek masła
- 10 dag masy marcepanowej
- 1 sztuka jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie i dekoracja
- 1 kg rabarbaru
- 10 łyżek cukru
- 2 szklanki mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, cukier, marcepan, masło i zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać go z 8 łyżkami cukru, 3 łyżkami wody, cukrem waniliowym i gotować około 10 minut. Na koniec wyjąć rabarbar z syropu.
- Budyń w proszku rozrobić w 5 łyżkach mleka i wymieszać z 2 łyżkami cukru. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i odstawić budyń żeby wystygł.
- Rozrobić galaretkę truskawkową w szklance gorącego syropu z rabarbaru i zostawić, żeby trochę stężała.
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy 12 cm. Foremki na babeczki wylepić ciastem, dobrze docisnąć na brzegach i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Gdy babeczki się upieką wyjąć je, ostudzić i posmarować budyniem. Na wierzch ułożyć rabarbar i polać galaretką.
- Kremówkę ubić i wymieszać z resztą budyniu. Masą udekorować babeczki i posypać je orzechami laskowymi.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni