Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
3 sztuki jajka
1.5 szklanek cukru
1.5 szklanek mąki
1 szklanka oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 sztuki rozgniecione banany
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Dodatkowo
garść rodzynek
lukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka utrzyj z cukrem. Przesiej do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj rozgniecione banany, olej i aromat waniliowy. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Rodzynki zalej wrzątkiem, by zmiękły. Następnie odcedź je, obsyp mąką i dodaj do masy razem ze zmielonymi orzechami. Wymieszaj.
- Ciasto przełóż do foremki na babkę. Piecz 45 minut w temperaturze 175 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przestudź i polukruj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka