Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
350 g mąki tortowej
350 g cukru
250 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 sztuk jajek
3 sztuki cytryny
100 g cukru pudru
1 łyżka margaryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cytryny umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj po jednym jajku. Podczas ucierania po trochu wlewaj sok wyciśnięty z dwóch cytryn i startą skórkę.
- Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzyj ciasto na gładką masę.
- Wlej ciasto do wysmarowanej margaryną formy na babkę i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Cukier puder wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny i powstałym lukrem polej lekko przestudzoną babkę.