Dzisiaj jest: Niedziela, 23.01.2022 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Babka cytrynowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 350 g  mąki tortowej
  • 350 g  cukru
  • 250 g  masła
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 6 sztuk jajek
  • 3 sztuki cytryny
  • 100 g  cukru pudru
  • 1 łyżka  margaryny

Sposób przyrządzania:

  1. Cytryny umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  2. Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj po jednym jajku. Podczas ucierania po trochu wlewaj sok wyciśnięty z dwóch cytryn i startą skórkę.
  3. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzyj ciasto na gładką masę.
  4. Wlej ciasto do wysmarowanej margaryną formy na babkę i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Cukier puder wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny i powstałym lukrem polej lekko przestudzoną babkę.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE