Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 osób
Składniki
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 kostki miękkiego masła
10 dag cukru
4 sztuki jajka
1 sztuka i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 22%
1/2 sztuki torebki budyniu waniliowego
1/2 sztuki torebki proszku do pieczenia
1 sztuka torebka cukru waniliowego
1 łyżka ciemnego kakao
1 szczypta soli
mąka i tłuszcz do foremki
polewa czekoladowa do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę połam na kawałeczki. Włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj, aż czekolada całkowicie się stopi. Zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
- Masło przełóż do miski, dodaj szczyptę soli, cukier i culier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Połącz z jajkami. Mąkę (1 i 1/2 szklanki) przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawaj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę oraz proszek budyniowy. Dobrze wymieszaj.
- Ciasto rozdziel na dwie równe porcje. Do jednej dodaj stopioną i wystudzoną czekoladę oraz łyżkę kakao (wcześniej możesz je przesiać, aby nie było grudek), a do drugiej pozostałą łyżkę mąki.
- Foremkę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlewaj jasne i ciemne ciasto. Przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz 60 minut. Wyjmij, wystudź. Oblej stopioną polewą czekoladową.