Dzisiaj jest: Piątek, 20.05.2022 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Bananowy kopiec


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 9 - 10 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 5 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 2 opakowania  budyniu czekoladowego
  • 2 główki  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki  mąki tortowej
  • 2 sztuki płaskie łyżki kakao
    Masa
  • 3/4 l  śmietany 30%
  • 3 łyżki  cukru pudru
  • 4 sztuki jogurty o smaku bananowym
  • 5 łyżeczek  żelatyny spożywczej
  • 1/2 szklanki  gorącej wody
  • 100 g  czekolady
  • 7 sztuk bananów

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj szklankę cukru i 5 żółtek. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budynie, kakao i wymieszaj. Masę przelej na blachę i piecz 20 minut w 180 st. C.
  2. Po upieczeniu przekrój biszkopt na dwie części (dolna musi być większa). Na większej części ułóż obrane, przekrojone wzdłuż banany.
  3. Żelatynę rozpuść w wodzie i wystudź. Śmietanę ubij, dodaj jogurty i cukier puder. Wymieszaj. Wlej ostudzoną żelatynę. Czekoladę starkuj i dodaj do masy. Wymieszaj.
  4. Wylej masę na ciasto z bananami. Wierzch posyp pokruszoną drugą połową ciasta.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE