Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 9 - 10 osób
Składniki
- Biszkopt
5 sztuk jajek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu czekoladowego
2 główki łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mąki tortowej
2 sztuki płaskie łyżki kakao
- Masa
3/4 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
4 sztuki jogurty o smaku bananowym
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
1/2 szklanki gorącej wody
100 g czekolady
7 sztuk bananów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj szklankę cukru i 5 żółtek. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budynie, kakao i wymieszaj. Masę przelej na blachę i piecz 20 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu przekrój biszkopt na dwie części (dolna musi być większa). Na większej części ułóż obrane, przekrojone wzdłuż banany.
- Żelatynę rozpuść w wodzie i wystudź. Śmietanę ubij, dodaj jogurty i cukier puder. Wymieszaj. Wlej ostudzoną żelatynę. Czekoladę starkuj i dodaj do masy. Wymieszaj.
- Wylej masę na ciasto z bananami. Wierzch posyp pokruszoną drugą połową ciasta.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka