Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Bolo rei


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 4 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  cukru
  • 40 g  świeżych drożdży
  • 0.2 l  mleka
  • 1/2 kostki  miękkiego masła
  • 4 sztuki jajka
  • 1/2 szklanki  rodzynek
  • 1/4 szklanki  płatków migdałowych
  • 100 g  rodzynek sułtańskich
  • 75 g  orzechów włoskich
  • 300 g  owoców kandyzowanych pokrojonych na kawałki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 sztuka żółtko
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozpuść w podgrzanym mleku i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Orzechy posiekaj.
  2. Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj jajka oraz zaczyn drożdżowy i wymieszaj. Wyrabiaj 5 minut, potem dodaj stopione masło, bakalie, skórkę cytrynową i 2/3 owoców kandyzowanych.
  3. Wyrób ciasto dłońmi (ma być lepkie). Uformuj kulę i odłóż w ciepłe miejsce na 60 minut.
  4. Ułóż ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zrób w środku otwór i uformuj wieniec. Posmaruj rokłóconym żółtkiem, udekoruj resztą kandyzowanych owoców i posyp cukrem pudrem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE