Dzisiaj jest: Czwartek, 13.02.2025 Imieniny: Grzegorza i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Brioszka - francuskie ciasto śniadaniowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 30-40 dag  mąki
  • 1 dag  drożdży
  • 3 sztuki jajka
  • 1/2 kostki  masła
  • 1 łyżeczka  soli
  • 4 dag  cukru
  • 40 ml  mleka

Sposób przyrządzania:

    Rozpuść drożdże w mleku, dodaj odrobinę mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Dodaj 1 ubite jajko, potem mleko z drożdżami. Zagniataj, dodając pozostałe ubite jajka. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokrojone masło. Zagniataj dalej, aż ciasto zacznie się odklejać od stolnicy. Przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Ciasto powinno podwoić objętość. Spłaszcz je rękami, złóż na połowę. Ciasto włóż do foremki, przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na noc w chłodne miejsce. Nazajutrz pozwól, aby podrosło jeszcze godzinę w ciepłym miejscu. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Jeśli wierzch za szybko się rumieni, przykryj folią aluminiową. Brioszka jest gotowa, jeśli włożony w nią patyczek jest suchy po wyjęciu.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE