Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
30 dag mąki
15 dag chudego twarożku
1 sztuka puszka brzoskwiń
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
6 dag cukru
1 sztuka jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka śmietany kremówki
1 szczypta soli
otarta skórka z połowy cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twarożek utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytryny i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do twarożku i zagnieść ciasto.
- Brzoskwinie odsączyć na cedzaku. Żółtko oddzielić od białka, rozmieszać je ze śmietaną.
- Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienko wcześniej przygotowane ciasto. Wyciąć 4 kwadraty o wymiarach 12x12 cm i 4 koła o średnicy 14 cm. Pozostałe ciasto zagnieść i ponownie rozwałkować. Wyciąć kolejne ciasteczka, aż do skończenia się ciasta.
- Połówki brzoskwiń ułożyć na środku wyciętych ciasteczek. Kwadraty naciąć od rogu ku środkowi, zawinąć co drugi bok do wewnątrz, posmarować białkiem i skleić. W kołach zrobić 5 nacięć w równych odstępach. Każdy bok zawinąć, posmarować białkiem i skleić.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka i posmarować żółtkiem ze śmietaną.
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C i zapiekać w nim ciasteczka przez 12-15 minut.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni