Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
4 sztuki jajka
100 g cukru
75 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku
- Masa
150 g czekolady deserowej
2 sztuki żółtka
150 ml mleka
125 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 sztuki łyzki rumu (dowolnie)
- Do przybrania
nieci białego lukru
cukier puder (do posypania)
gałązki ostrokrzewu lub bożonarodzeniowa dekoracja do ciast
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 30 na 23 cm i wyłozyć pergaminem. Ubijać jajka z cukrem elektrycznym mikserem ręcznym przez 10 minut, aż masa będzie puszysta. Do miski przesiać mąkę i kakao, dokładnie wymieszać. Wlać do formy i piec w pikarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 12 minut, aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć na arkusz pergaminu oprószony cukrem pudrem. Zdjąć pergamin, na którym piekł się placek i wyrównać brzegi. Zrobić 1 cm nacięcie do połowy placka prostopadle do krótszego boku. Zaczynając od tej strony, zwinąć placek, pomagając sobie papierem. Wystudzić na metalowej kratce.
- Przygotować masę: połamać czekoladę i roztopić w misce umieszczonej nad rondlem z gorącą wodą (do czekolady można dodać szczyptę soli - jej smak będzie intensywniejszy). Wbić żółtka i ucierać, dolewając mleko. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykryć zwilżonym pergaminem i schłodzić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dolać rum i masę czekoladową, wymieszać. Rozwinąć placek, rozsmarować na nim jedną trzecią masy i zawinąć. Wyłozyć na talerz. Posmarować resztą masy, widelcem zrobić rowki, żeby ciasto wyglądało jak kawałek drewna. Zostawić, aby stężało. Woreczkiem do dekoracji (rękaw cukierniczy) wycisnąć lukier na bokach, tworząc słoje. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Źródło przepisu: Książka kucharska