Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
250 g mąki
2 sztuki budynie waniliowe z cukrem
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 sztuki jajka
125 g masła
700 ml mleka
50 g cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotuj budynie waniliowe z cukrem, używając 700 ml mleka, następnie ostudź.
- Masło rozpuść i ostudź.
- W jednej misce połącz jajka, masło i 1/2 budyniu, a w drugiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj wszystko razem.
- Wlej ciasto do foremek, na środku każdej zrób kleks z reszty budyniu.
- Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.