Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- 64 sztuki herbatniki maślane
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 800 ml mleka
- 15 dag cukru
- 25 dag masła
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 50 dag śmietany 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Budynie i połowę cukru rozpuść w 400 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wlej do niego rozrobiony budyń. Zagotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
- Miękkie masło zmiksuj z resztą cukru na puch. Następnie porcjami dodawaj budyń i starannie miksuj, aż składniki się połączą. Do masy dodaj aromat waniliowy i wymieszaj.
- Blachę o wymiarach 36x26 cm wyłóż folią aluminiową. Na dnie formy ułóż 16 herbatników. Rozsmaruj na nich 1/3 masy budyniowej. Czynność powtórz dwukrotnie. Na wierzchu ułóż resztę herbatników.
- Ciasto schłodź przez 3 godziny w lodówce. Następnie przykryj je deską, ostrożnie odwróć blachę do góry dnem i wyjmij ciasto.
- Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Wyłóż na ciasto. Posyp okruszkami z blachy.
Źródło przepisu: przyślij przepis!