Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 9 osób
Składniki
225 g przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek masła
1 łyżka cukru
50 g groszków z czekolady deserowej
około 150 ml mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. Wsypać do miski mąkę. Pokroić masło na kawałki, dodać do mąki i wetrzeć palcami, aż masa będzie przypominała zacierki.
- Dodać cukier i groszki z czekolady, wymieszać.
- Wlać tyle mleka, aby wyrobić miękkie ciasto.
- Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy, tworząc prostokąt o wymiarach 10 na 15 cm i grubości około 2,5 cm. Pokroić ciasto na 9 kawałków.
- Położyć bułeczki na blasze, pozostawiając między nimi dużo miejsca.
- Posmarować odrobiną mleka i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. Cprzez 10-12 minut, aż wyrosną i będą złociste. Podawać jeszcze ciepłe.
- PROPOZYCJA: Do ciasta mozna dosypać groszki z czekolady deserowej, białej lub mlecznej, albo mieszankę tych trzech rodzajów. Bułeczki można wycinać foremką o średnicy 5 cm.
- RADA: Najsmaczniejsze są świeżo upieczone bułeczki, podawane na ciepło. Można je przekroić i posmarować gotową masą czekoladowo-orzechową albo nałozyć łyzkę bitej śmietany.
Źródło przepisu: Książka kucharska