Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
400 g mąki
100 g cukru
170 ml mleka
70 g masła
30 g świeżych drożdży
2 sztuki żółtka
1 szczypta soli
1 opakowanie mrożonych wiśni
- Krem migdałowy
4 sztuki żółtka
60 g cukru
50 g mąki
500 ml mleka 3,2 %
50 g drobno zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
5 łyżek wody
1 łyżeczka esencji migdałowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Masło rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, wkrusz drożdże, wbij żółtka i dodaj mleko z masłem. Wyrób ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Wiśnie rozmroź i odcedź z soku z wodą.
- Krem migdałowy: Żółtka ubij z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Mleko zagotuj. Dolewaj je do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż krem będzie gładki. Przelej go do garnka i mieszając rózgą , podgrzewaj aż zgęstnieje. Zagotuj, ale uważaj by się nie przypalił. Zdejmij z ognia. Dodaj migdały i esencję migdałową, wymieszaj i ostudź.
- Ciasto podziel na pół, rozwałkuj i podziel na małe kwadraty. Na środku każdego połóż po łyżce kremu i 4 wisienki. Rogi ciasta zawiń do środka i sklej.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na nim bułeczki. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Z cukru pudru, wody i esencji migdałowej zrób lukier i posmaruj nim ciastka.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka