Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 360 g biszkoptów lub wysuszonego biszkoptu
- 100 g serka mascarpone
- 70 g białej czekolady
- skórka starta z 1,5 cytryny
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- aromat cytrynowy
- biała polewa czekoladowa lub mleczna czekolada
- patyczki do cake pops lub zwykłe patyczki do szaszłyków
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopty lub wysuszony biszkopt zetrzyj na tarce.
- Serek mascarpone przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny, startą skórkę z cytryny i parę kropli aromatu. Zmiksuj wszystkie składniki.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do przygotowanego kremu i zmiksuj.
- Ugnieć ręką krem z biszkoptami tak jak kruche ciasto. Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
- Po wyjęciu z lodówki formuj z ciasta kulki tej samej wielkości.
- Polewę rozpuść według wskazówek podanych na opakowaniu.
- Końcówkę patyczka zamocz w polewie i wbij w kulkę z ciasta, a następnie maczaj ciasteczka w polewie.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka