Dzisiaj jest: Niedziela, 31.05.2020 Imieniny: Anieli i Petroneli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Cantucci


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 250 g  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  masła
  • kilka kropel aromatu cytrynowego, bądź pomarańczowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g  migdałów

Sposób przyrządzania:

  1. Migdały zalej wrzącą wodą i przykryj. Przygotuj ciato. Do miski wsyp 250 g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i całe opakowanie cukru wanilinowego. Dodaj również dwie łyżki masła, dwa jajka, aromat, skórkę oraz przecedzone i obrane ze skórki migdały. Dokładnie zagnieć ciasto. Gdy masa będzie gotowa, wstaw ją do lodówki na pół godziny
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je i uformuj na wałki o średnicy 4 cm. Gotowe wałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut
  3. Gdy wałki ciasta ostygną pokrój je na kawałki szerkości 1.5 centymetra. Ciasto jednak nie jest jeszcze gotowe do jedzenia. Wstaw je ponownie na 15 minut do piekarniku rozgrzanego do 200 stopni
  4. Gotowe ciasteczka we Włoszech są najlepszym dodatkiem do kawy. Ciastka można maczać w gorącym naparze
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Leela

Posty : 0

Przepisy: 6


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE