Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 250 g mąki
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- kilka kropel aromatu cytrynowego, bądź pomarańczowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 200 g migdałów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Migdały zalej wrzącą wodą i przykryj. Przygotuj ciato. Do miski wsyp 250 g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i całe opakowanie cukru wanilinowego. Dodaj również dwie łyżki masła, dwa jajka, aromat, skórkę oraz przecedzone i obrane ze skórki migdały. Dokładnie zagnieć ciasto. Gdy masa będzie gotowa, wstaw ją do lodówki na pół godziny
- Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je i uformuj na wałki o średnicy 4 cm. Gotowe wałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut
- Gdy wałki ciasta ostygną pokrój je na kawałki szerkości 1.5 centymetra. Ciasto jednak nie jest jeszcze gotowe do jedzenia. Wstaw je ponownie na 15 minut do piekarniku rozgrzanego do 200 stopni
- Gotowe ciasteczka we Włoszech są najlepszym dodatkiem do kawy. Ciastka można maczać w gorącym naparze