Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 16 osób
Składniki
- 100 g miękkiej margaryny
- 4 łyżki brązowego cukru
- 125 g mąki pszennej
- 40 g prasowanych płatków owsianych
- Masa karmelowa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 200 ml skondesowanego mleka z puszki
- Lukier
- 100 g czekolady deserowej
- 25 g białej czekolady (dowolnie)
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce utrzeć margarynę z brązowym cukrem na puszystą masę. Dosypać mąkę i płatki owsiane, dalej ucierać. W razie potrzeby można sobie pomagać palcami.
- Przełożyć ciasto do płytkiej, kwadratowej formy do pieczenia o boku długości 20 cm i docisnąć mocno palcami.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie złociste i dość twarde. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Składniki masy podgrzewać w rondlu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotując na bardzo małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i nadal mieszać prze 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje.
- Wylać masę do formy na upieczony spód, wygładzić łopatką i pozostawić, aż stężeje.
- Roztopić czekoladę deserową i rozsmarować na masie karmelowej. Jeśli do przybrania wykorzystuje się białą czekoladę, należy ją roztopić i woreczkiem do dekorowania wyrysować linie. Następnie wykałaczką porozciągać białą czekoladę, tworząc wzory. Pozostawić czekoladę, aby stężała. Pokroić na kawałki i podawać.
- RADA: Formę do pieczenia można wyłożyć pergaminem, wówczas całe ciasto wyjmujemy z formy przed pokrojeniem.
Źródło przepisu: Książka kucharska