Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 200 g mąki
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 sztuka żółtko
- 1 sztuka cytryna
- 100 g suszonej żurawiny
- 30 g mielonych migdałów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej z solą. Z umytej i osuszonej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij 2 łyżki soku.
- Masło zmiksuj z cukrem na puch. Ciągle ucierając, dodawaj kolejno żółtko, skórkę cytrynową, mąkę i sok z cytryny. Na koniec dodaj żurawinę i wymieszaj.
- Z ciasta uformuj wałek o długości 20 cm. Rozłóż na blacie folię spożywczą, rozsyp na niej mielone migdały, a następnie połóż na niej wałek ciasta. Turlaj, tak aby całe ciasto pokryło się migdałami. Zawiń wałek w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wałek ciasta pokrój na plasterki grubości 8 mm, układaj je na blasze zachowując między nimi odstępy. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia