Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
200 g mąki
1 szczypta soli
100 g masła
100 g cukru
1 sztuka żółtko
1 sztuka cytryna
100 g suszonej żurawiny
30 g mielonych migdałów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej z solą. Z umytej i osuszonej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij 2 łyżki soku.
- Masło zmiksuj z cukrem na puch. Ciągle ucierając, dodawaj kolejno żółtko, skórkę cytrynową, mąkę i sok z cytryny. Na koniec dodaj żurawinę i wymieszaj.
- Z ciasta uformuj wałek o długości 20 cm. Rozłóż na blacie folię spożywczą, rozsyp na niej mielone migdały, a następnie połóż na niej wałek ciasta. Turlaj, tak aby całe ciasto pokryło się migdałami. Zawiń wałek w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wałek ciasta pokrój na plasterki grubości 8 mm, układaj je na blasze zachowując między nimi odstępy. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia