Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Ciasteczka z żurawiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 100 g  masła
  • 100 g  cukru
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 sztuka cytryna
  • 100 g  suszonej żurawiny
  • 30 g  mielonych migdałów

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej z solą. Z umytej i osuszonej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij 2 łyżki soku.
  2. Masło zmiksuj z cukrem na puch. Ciągle ucierając, dodawaj kolejno żółtko, skórkę cytrynową, mąkę i sok z cytryny. Na koniec dodaj żurawinę i wymieszaj.
  3. Z ciasta uformuj wałek o długości 20 cm. Rozłóż na blacie folię spożywczą, rozsyp na niej mielone migdały, a następnie połóż na niej wałek ciasta. Turlaj, tak aby całe ciasto pokryło się migdałami. Zawiń wałek w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wałek ciasta pokrój na plasterki grubości 8 mm, układaj je na blasze zachowując między nimi odstępy. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE