Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Krem
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 sztuki żółtka
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka laska wanilii
- Dodatkowo
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 10 sztuk brzoskwiń
- 1 sztuka białko
- cukier puder
- 50 g margaryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krem: W garnku zagotuj 1 szklankę mleka z wanilią. Do miski wsyp cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj z pozostałym mlekiem, żółtkami i jajkiem. Do gotującego się mleka wlewaj mieszaninę jajek, cukru i mąki. Ciągle mieszając, gotuj do zgęstnienia kremu.
- Ciastka z brzoskwiniami: Brzoskwinie umyj, obierz, przekrój na pół i wyjmij pestki.
- Rozmrożone ciasto przekrój na pół. Jedną połówkę ciasta ułóż na wysmarowanej margaryną blasze.
- Na ciasto nałóż łyżką kleksy kremu, a na nim układaj połówki brzoskwiń. Miejsca między owocami posmaruj białkiem. Przykryj drugą połową ciasta, dociśnij w miejscach między brzoskwiniami. Uformuj ciasteczka, brzegi lekko natnij nożem.
- Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia