Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ciastka z kremem i brzoskwiniami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Krem
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 szklanki  mleka
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka laska wanilii
    Dodatkowo
  • 1 opakowanie  mrożonego ciasta francuskiego
  • 10 sztuk brzoskwiń
  • 1 sztuka białko
  • cukier puder
  • 50 g  margaryny

Sposób przyrządzania:

  1. Krem: W garnku zagotuj 1 szklankę mleka z wanilią. Do miski wsyp cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj z pozostałym mlekiem, żółtkami i jajkiem. Do gotującego się mleka wlewaj mieszaninę jajek, cukru i mąki. Ciągle mieszając, gotuj do zgęstnienia kremu.
  2. Ciastka z brzoskwiniami: Brzoskwinie umyj, obierz, przekrój na pół i wyjmij pestki.
  3. Rozmrożone ciasto przekrój na pół. Jedną połówkę ciasta ułóż na wysmarowanej margaryną blasze.
  4. Na ciasto nałóż łyżką kleksy kremu, a na nim układaj połówki brzoskwiń. Miejsca między owocami posmaruj białkiem. Przykryj drugą połową ciasta, dociśnij w miejscach między brzoskwiniami. Uformuj ciasteczka, brzegi lekko natnij nożem.
  5. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE