Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto austriackie Kaiserschmarrn


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  mleka
  • niecałe 1/2 szklanki mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 1/2 łyżki  cukru
  • spora garść rodzynek
  • kopiasta łyżka masła
  • cukier waniliowy do posypania

Sposób przyrządzania:

    Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Do miski wsypać mąkę i cukier, stopniowo dodawać mleko, potem żółtka i starannie wymieszać, aby nie było grudek. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Rozgrzać masło w niedużej formie (masa wypełni ją do wysokości 2-3 cm), wlać masę i posypać rodzynkami. Piec ok. 15 min, aż wierzch się zrumieni i będzie chrupki. Dwoma widelcami rozedrzeć ciasto na małe kawałki i wstawić z powrotem do piekarnika na 1-2 min. Wyjąć, posypać cukrem waniliowym, podawać.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE