Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 1 opakowanie galaretki bananowej
- 6 sztuk dojrzałych bananów
- 15 dag masła
- 30 dag cukru
- 1 sztuka żółtko
- 25-30 dag herbatników
|
|
Sposób przyrządzania:
- Galaretki cytrynowe rozrób w 1/2 ilości wrzątku podanego na opakowaniu. Odstaw.
- 4 banany obierz i rozgnieć widelcem. Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puch. Wymieszaj z rozgniecionymi bananami i wystudzonymi galaretkami cytrynowymi.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż folią. Na dno pokrusz herbatniki. Następnie wyłóż masę bananową. Włóż do lodówki, żeby ciasto stężało.
- Galaretkę bananową rozpuść w 1/2 ilości gorącej wody podanej na opakowaniu. Pozostałe 2 banany obierz, pokrój w plastry i ułóż je na wierzchu ciasta. Zalej tężejącą galaretką bananową.
- Ponownie wstaw ciasto do lodówki, aby galaretka stężała.
Źródło przepisu: przyślij przepis!