Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
35 dag miękkiego masła
35 dag cukru
skórka starta z dwóch cytryn
5 sztuk jajek
275 g mąki pszennej
12 dag mąki ziemniaczanej
2 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Lukier
25 dag cukru pudru
7 łyżek soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj cukier, skórkę cytrynową i jajka. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaj do masy w dwóch porcjach. Utrzyj wszystko mikserem na gładką masę.
- Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wysmaruj tłuszczem i przełóż na nią ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i odstaw, by ciasto wystygło.
- Cukier puder przesiej i wymieszaj z sokiem cytrynowym, aby powstał lukier. Posmaruj nim przestudzone ciasto i odstaw, by lukier zastygł.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka