Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 350 g cukru
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 2 sztuki płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 sztuka płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 sztuki czubate łyżki ciemnego kakao
- 500 ml mleka
- 2 sztuki jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 sztuka słoik dżemu
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Następnie dodaj mleko, jajka, olej i dżem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 st. C.
- Ostudzone ciasto możesz polać polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka