Dzisiaj jest: Niedziela, 16.03.2025 Imieniny: Izabeli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto gruszkowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 14 osób


Składniki

  • 1.5 kg  gruszek
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 3 szklanki  mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 150 g  margaryny
  • 1 szklanka  cukru
  • 3 sztuki jajka
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  bułki tartej

Sposób przyrządzania:

  1. Gruszki umyj, obierz i oczyść z nasion. Pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z cytryny.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, margarynę prosto z lodówki, cukier i jajka. Posiekaj wszystko nożem, by składniki się połączyły. Następnie szybko zagnieć ciasto, odetnij 1/3 ciasta i włóż do zamrażalnika na 10 minut.
  3. Blachę posmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą i wyklej resztą ciasta. Na cieście rozłóż pokrojone gruszki. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i potarkuj je na wierzch gruszek. Piecz 50 minut w 180 st. C.
  4. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE