Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 14 osób
Składniki
1.5 kg gruszek
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g margaryny
1 szklanka cukru
3 sztuki jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszki umyj, obierz i oczyść z nasion. Pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z cytryny.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, margarynę prosto z lodówki, cukier i jajka. Posiekaj wszystko nożem, by składniki się połączyły. Następnie szybko zagnieć ciasto, odetnij 1/3 ciasta i włóż do zamrażalnika na 10 minut.
- Blachę posmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą i wyklej resztą ciasta. Na cieście rozłóż pokrojone gruszki. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i potarkuj je na wierzch gruszek. Piecz 50 minut w 180 st. C.
- Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia