Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Biszkopt
- 6 sztuk jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 12 łyżek ciepłej wody
- 1 sztuka mały proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Krem
- 2 sztuki margaryny
- 2 szklanki cukru
- 6 sztuk jajek
- 2 sztuki kieliszki wódki
- 3 łyżki kakao
- Polewa
- 3 łyżki wody
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- Dodatkowo
- wiśnie
- orzechy
- migdały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt: Do miski wrzuć żółtka, szklankę cukru i 12 łyżek wody. Zmiksuj. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao wymieszaj, wsypuj stopniowo do żółtek i mieszaj. Do białek dodaj szklankę cukru i ubij na sztywną pianę. Dodaj białka do ciasta i wymieszaj. Wylej ciasto na blachę i piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Krem: Białka ubij na parze. Następnie dodaj margarynę, cukier, żółtka, wódkę i kakao. Zmiksuj na gładki krem.
- Polewa: W rondelku rozpuść margarynę, cukier i wodę. Dodaj kakao i wymieszaj.
- Jeż: Biszkopt podziel na większą i mniejszą część. Z każdej wykrój kształt jeża i podziel na 3 warstwy. Na większą warstwę nałóż krem, orzechy i wiśnie. Z każdą warstwą postępuj podobnie, formując kształt jeża. Na koniec polej jeża polewą i wbij kolce z migdałów. Wąsy i oczy zrób z kremu.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka