Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto kruche z wiśniami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 150 g  zimnego masła
  • 2 sztuki żółtka
    Masa
  • 500 g  wiśni
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
    Kruszonka
  • 100 g  masła
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do miski wrzuć mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, masło i żółtka. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj je i wyklej nim dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz 12 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Masa: Wiśnie umyj, osusz, wydryluj i zasyp cukrem. Odstaw na kilka minut. Następnie podduś je i odsącz na sicie. Sok zachowaj. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 3-4 łyżkach soku z wiśni. Resztę soku ponownie zagotuj, połącz z mąką wymieszaną z sokiem. Ciągle mieszając zagotuj, a następnie dodaj wiśnie. Odstaw, by wystygło.
  3. Przestudzone nadzienie wiśniowe wyłóż na podpieczone ciasto.
  4. Kruszonka: Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Masło rozpuść i dodaj do mąki. Rozetrzyj palcami grudki. Kruszonką posyp ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudź nie wyjmując ciasta z tortownicy.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE