Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 1.5 szklanek mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 2 sztuki żółtka
- Masa
- 500 g wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Kruszonka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski wrzuć mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, masło i żółtka. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj je i wyklej nim dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz 12 minut w temperaturze 180 st. C.
- Masa: Wiśnie umyj, osusz, wydryluj i zasyp cukrem. Odstaw na kilka minut. Następnie podduś je i odsącz na sicie. Sok zachowaj. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 3-4 łyżkach soku z wiśni. Resztę soku ponownie zagotuj, połącz z mąką wymieszaną z sokiem. Ciągle mieszając zagotuj, a następnie dodaj wiśnie. Odstaw, by wystygło.
- Przestudzone nadzienie wiśniowe wyłóż na podpieczone ciasto.
- Kruszonka: Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Masło rozpuść i dodaj do mąki. Rozetrzyj palcami grudki. Kruszonką posyp ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudź nie wyjmując ciasta z tortownicy.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka