Dzisiaj jest: Wtorek, 11.08.2020 Imieniny: Zuzanny i Filomeny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Ciasto marchewkowe z morelową nutą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 100 g  marchwi
  • 6 sztuk jajek
  • 125 g  cukru pudru
  • 1 łyżka  otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 125 g  nieobranych migdałów
  • 100 g  mąki poznańskiej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
  • 50 g  pestek dyni
    Wykończenie
  • 120 g  marmolady morelowej
  • 100 g  masy marcepanowej
  • zielony barwnik spożywczy
  • 12 sztuk  czereśni kandyzowanych
  • pestki z dyni do ozdoby

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka ubić z połową cukru pudru i skórką z cytryny. Białka ubić z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny na sztywno. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Dodać drobno starte migdały ze skórką, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia, a pod koniec posiekane nasiona dyni.
  2. Blachę o wymiarach 30x40 cm i koniecznie wyższą krawędzią wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Piec ok. 40 minut.
  3. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Potem je wyjąć, rozkroić na dwa blaty 30x20 cm. Jeden blat posmarować połową marmolady morelowej, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałą marmoladą.
  4. Masę marcepanową zabarwić na kolor jasnozielony. Rozwałkować na stolnicy na cienki placek o wymiarach 20x30 cm. Ułożyć go na wierzchu ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty, na każdym umieścić można czereśnię kandyzowaną oraz nasiona dyni do ozdoby.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta życie na gorąco


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE