Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
300 g mąki + do posypania blatu i formy
450 g cukru
sól
150 g zimnego masła
200 g kremówki
1 sztuka jajko
200 g orzechów włoskich
200 g orzeszków ziemnych
tłuszcz do posmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. 300 g mąki wsyp do miski. Dodaj 150 g cukru, pokrojone na kawałki masło, jajko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.
- 2/3 ciasta rozwałkuj na posypanym mąką blacie, na placek o średnicy 30 cm. Gotowy placek przełóż do formy i wywiń jego brzegi tak, by wystawały poza blachę. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Orzechy włoskie posiekaj wraz z orzechami ziemnymi. 300 g cukru skarmelizuj, a następnie dodaj do niego kremówkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj, ciągle mieszając, aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Dodaj orzechy, wymieszaj i wyłóż na ciasto w formie.
- Odłożoną wcześniej 1/3 ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 24 cm. Przykryj nim masę orzechową, brzegi wyrównaj i sklej.
- Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw w blasze do ostygnięcia. Zimną tartę wyjmij z formy i odstaw na minimum 12 godzin.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku