Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 125 g miękkiej margaryny
- 125 g cukru
- 2 sztuki jajka
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao w proszku
- 2 sztuki łyzki mleka
- Masa z białej czekolady
- 75 g białej czekolady
- 2 sztuki łyzki mleka
- 150 g masła
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- do dekoracji rurki z czekolady (przepis poniżej)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem dwie 400 gramowe puszki po konserwach i wyłożyć pergaminem.
- Utrzec margarynę z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, ciągle ucierając. Do masy przesiać proszek do pieczenia i kakao. Starannie wymieszać, wlać mleko i ponownie wymieszać.
- Przełożyć ciasto do puszek. Postawić je na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Zostawić w puszkach na 5 minut do ostygnięcia, nastepnie wyjąć ciasto z puszek i przełożyć na metalową kratkę.
- Aby przygotować masę, należy rozgrzać w rondelku na małym ogniu czekoladę z mlekiem i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nieco wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać likier i wymieszać. Stopniowo dolewać do czekolady, cały czas ucierając.
- Pokroić ciasto na 1 cm plastry, nastepnie posmarować masą czekoladową i posklejać.
- Wyłozyć ciasto na talerz, resztą masy posmarować wierzch i boki. Przybrać czekoladowymi rurkami, podawać pokrojone na ukosne plastry.
- CZEKOLADOWE RURKI: Aby zrobić rurki z czekolady, należy na deskę z marmuru lub akrylu wylać roztopioną czekoladę i rozsmarować ją cienko szpatułką. Pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stężała. Ustawić szpachelkę pod kątem 25 stopni i podważać nią czekoladę tak, by powstały rurki. Zdejmować je z deski i wkładać do lodówki.
Źródło przepisu: Książka kucharska