Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 225 g herbatników czekoladowych
- 4 łyżki masła
- Masa
- 3 sztuki żółtka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 600 ml mleka
- 100 sztuk stopionej czekolady deserowej
- Beza
- 2 sztuki białka
- 7 łyżek cukru
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wsypać herbatniki do plastikowej torebki i rozkruszyć przy pomocy wałka. Przesypać do miski. Roztopić masło, wlać do herbatników i starannie wymieszać. Przełożyć herbatniki do formy do flanów lub płaskiego żaroodpornego naczynia o średnicy 23 cm i mocno docisnąć do dna oraz boków.
- Aby przygotować masę, należy utrzeć żółtka z cukrem i mąką na puszystą masę, w razie potrzeby dodając nieco zimnego mleka. Mleko rozgrzać doprowadzając je niemal do wrzenia, następnie powoli dolewać do żółtek z cukrem, cały czas mieszając.
- Przelać do rondla, gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dolać stopioną czekoladę i starannie wymieszać. Następnie wylać na masę z herbatników.
- Zrobić bezę: ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo wsypywać trzy czwarte cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dosypać resztę cukru, wlać esencję waniliową i wymieszać.
- Wyłożyć bezę na masę czekoladową, tworząc na wierzchu przy pomocy łyżki fantazyjne wzory. Piec na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 30 minut albo do chwili, gdy wierzch będzie złocisty. Deser podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika albo gdy nieco przestygnie.
Źródło przepisu: Książka kucharska