Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Ciasto z bezową czapeczką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 225 g  herbatników czekoladowych
  • 4 łyżki  masła
    Masa
  • 3 sztuki żółtka
  • 4 łyżki  cukru
  • 4 łyżki  mąki kukurydzianej
  • 600 ml  mleka
  • 100 sztuk stopionej czekolady deserowej
    Beza
  • 2 sztuki białka
  • 7 łyżek  cukru
  • 1/4 łyżeczki  esencji waniliowej

Sposób przyrządzania:

  1. Wsypać herbatniki do plastikowej torebki i rozkruszyć przy pomocy wałka. Przesypać do miski. Roztopić masło, wlać do herbatników i starannie wymieszać. Przełożyć herbatniki do formy do flanów lub płaskiego żaroodpornego naczynia o średnicy 23 cm i mocno docisnąć do dna oraz boków.
  2. Aby przygotować masę, należy utrzeć żółtka z cukrem i mąką na puszystą masę, w razie potrzeby dodając nieco zimnego mleka. Mleko rozgrzać doprowadzając je niemal do wrzenia, następnie powoli dolewać do żółtek z cukrem, cały czas mieszając.
  3. Przelać do rondla, gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dolać stopioną czekoladę i starannie wymieszać. Następnie wylać na masę z herbatników.
  4. Zrobić bezę: ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo wsypywać trzy czwarte cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dosypać resztę cukru, wlać esencję waniliową i wymieszać.
  5. Wyłożyć bezę na masę czekoladową, tworząc na wierzchu przy pomocy łyżki fantazyjne wzory. Piec na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 30 minut albo do chwili, gdy wierzch będzie złocisty. Deser podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika albo gdy nieco przestygnie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE