Dzisiaj jest: Piątek, 20.05.2022 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ciasto z gruszkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki (niepełne) szklanki mąki pszennej
  • 150 g  sera białego
  • 4 łyżki  cukru
  • 100 ml  oleju
  • 100 ml  mleka
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
    Krem
  • 2 sztuki jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 szklanka  mleka
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
    Beza
  • 2 sztuki białka
  • 4 łyżki  cukru
    Dodatkowo
  • 2 sztuki puszki gruszek w syropie
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Ser zmiel. Dodaj cukier, olej, mleko i sól. Utrzyj. Ciągle ucierając powoli wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto.
  2. Krem: Jajka i żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj.
  3. Beza: Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  4. Ciasto z gruszkami: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto. Na ciasto serowe wylej krem i ułóż na nim pokrojone w cienkie plasterki gruszki. Piecz 45 minut w temperaturze 200 st. C.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto, ułóż na nim bezę i piecz jeszcze 10-15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE