Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
2 sztuki (niepełne) szklanki mąki pszennej
150 g sera białego
4 łyżki cukru
100 ml oleju
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
- Krem
2 sztuki jajka
2 sztuki żółtka
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Beza
2 sztuki białka
4 łyżki cukru
- Dodatkowo
2 sztuki puszki gruszek w syropie
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Ser zmiel. Dodaj cukier, olej, mleko i sól. Utrzyj. Ciągle ucierając powoli wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto.
- Krem: Jajka i żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj.
- Beza: Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
- Ciasto z gruszkami: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto. Na ciasto serowe wylej krem i ułóż na nim pokrojone w cienkie plasterki gruszki. Piecz 45 minut w temperaturze 200 st. C.
- Po tym czasie wyjmij ciasto, ułóż na nim bezę i piecz jeszcze 10-15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia