Dzisiaj jest: Czwartek, 07.11.2024 Imieniny: Antoniego i Ernesta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto z kremem i gruszkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 20 - 30 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru
  • 7 sztuk jajek
    Krem
  • 4 szklanki  mleka 3,2%
  • 1.5 szklanek  cukru
  • 400 g  masła
  • 2 sztuki żółtka
  • 4 łyżki  mąki pszennej
  • 4 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
    Dodatkowo
  • 2 opakowania  galaretki truskawkowej
  • 1 sztuka słoik gruszek w syropie
  • 10 dag  margaryny
  • bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem, delikatnie połącz z przesianą mąką. Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wysmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Krem: Mąkę rozrób z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, wlej do niego roztwór mąki z mlekiem. Wymieszaj. Ostudź. Gdy wystygnie dodaj masło, żółtka i aromat. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Ciasto z kremem: Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 2 placki. Galaretkę rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Wystudź i wstaw do lodówki. Jeden płat ciasta posmaruj kremem i wciśnij w niego połowę osączonych i pokrojonych gruszek. Przykryj drugim płatem ciasta. Na wierzchu ułóż resztę gruszek, zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, aby galaretka dobrze stężała.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE