Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 20 - 30 osób
Składniki
- Ciasto
- 1.5 szklanek mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 7 sztuk jajek
- Krem
- 4 szklanki mleka 3,2%
- 1.5 szklanek cukru
- 400 g masła
- 2 sztuki żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- Dodatkowo
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 sztuka słoik gruszek w syropie
- 10 dag margaryny
- bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem, delikatnie połącz z przesianą mąką. Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wysmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Krem: Mąkę rozrób z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, wlej do niego roztwór mąki z mlekiem. Wymieszaj. Ostudź. Gdy wystygnie dodaj masło, żółtka i aromat. Zmiksuj na gładką masę.
- Ciasto z kremem: Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 2 placki. Galaretkę rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Wystudź i wstaw do lodówki. Jeden płat ciasta posmaruj kremem i wciśnij w niego połowę osączonych i pokrojonych gruszek. Przykryj drugim płatem ciasta. Na wierzchu ułóż resztę gruszek, zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, aby galaretka dobrze stężała.
Źródło przepisu: moja Kuchnia