Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- Biszkopt
- 6 sztuk jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + mąką tortowa (mąkę ziemniaczaną wsypać do szklanki i dopełnić mąką tortową)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 sztuki czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka wrzątku
- Masa śmietanowo - owocowa
- 600 ml śmietany kremówki 30% + łyżka cukru pudru
- 2 sztuki galaretki brzoskwiniowe
- 1 sztuka puszka brzoskwiń
- Masa słonecznikowa
- 300 g słonecznika łuskanego
- 1/2 kostki margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 sztuka puszka masy krówkowej kajmakowej 500 g
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij pianę, dodaj cukier, żółtka i zmiksu. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na koniec łyżeczkę wrzątku. Delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszaj.
- Ciasto wylej na blaszkę (40x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w temperaturze 160-180 stopni. Wystudź, przekrój wzdłuż na dwa płaty.
- Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody.
- Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
- Gdy galaretki zaczną tężeć, zmiksuj je ze śmietaną.
- Brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę wmieszaj w masę.
- Margarynę rozpuść na patelni, wsyp słonecznik i cukier waniliowy. Usmaż na złoty kolor.
- Na jeden płat biszkoptu wyłóż masę śmietanowo - brzoskwiniową, przykryj drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmaruj masę krówkową. Na masę wyłóż słonecznik odsączony z nadmiaru tłuszczu.