Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto z krówką i ze słonecznikiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

    Biszkopt
  • 6 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej + mąką tortowa (mąkę ziemniaczaną wsypać do szklanki i dopełnić mąką tortową)
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 sztuki czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka  wrzątku
    Masa śmietanowo - owocowa
  • 600 ml  śmietany kremówki 30% + łyżka cukru pudru
  • 2 sztuki galaretki brzoskwiniowe
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
    Masa słonecznikowa
  • 300 g  słonecznika łuskanego
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1 sztuka puszka masy krówkowej kajmakowej 500 g

Sposób przyrządzania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij pianę, dodaj cukier, żółtka i zmiksu. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na koniec łyżeczkę wrzątku. Delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszaj.
  2. Ciasto wylej na blaszkę (40x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w temperaturze 160-180 stopni. Wystudź, przekrój wzdłuż na dwa płaty.
  3. Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody.
  4. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  5. Gdy galaretki zaczną tężeć, zmiksuj je ze śmietaną.
  6. Brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę wmieszaj w masę.
  7. Margarynę rozpuść na patelni, wsyp słonecznik i cukier waniliowy. Usmaż na złoty kolor.
  8. Na jeden płat biszkoptu wyłóż masę śmietanowo - brzoskwiniową, przykryj drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmaruj masę krówkową. Na masę wyłóż słonecznik odsączony z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE