Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- Ciasto
1 szklanka cukru
4 sztuki jajka
1 szklanka śmietany 18%
2 szklanki mąki
1 sztuka mały proszek do pieczenia
1 sztuka cukier waniliowy
1 szczypta soli
- Polewa
125 sztuk masła
1 szklanka cukru
4 łyżki mleka
200 g płatków migdałowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zrób ciasto. Ubij jajka z cukrem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Piecz ciasto 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch lekko się zasklepi.
- Zrób polewę. Rozpuść masło, wsyp cukier i płatki migdałowe, wlej mleko i podgrzej mieszając.
- Rozsmaruj polewę migdałową na podpieczonym cieście, włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut, aż ciasto będzie złote.