Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 19 - 20 osób
Składniki
1 kg wydrążonych wiśni
30 dag miękkiego masła
20 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 sztuki jajka
skórka otarta z 1 cytryny
25 dag drobnych płatków owsianych
20 dag mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
2 łyżki grubych płatków owsianych
5 dag wiórków kokosowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło włóż do miski. Dosyp cukier, cukier waniliowy i utrzyj. Następnie, ciągle ucierając, dodaj jajka i skórkę cytrynową.
- Drobne płatki owsiane wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodawaj je stopniowo razem z rumem do ucieranej masy.
- Wiśnie umyj i osusz.
- Blachę wysmaruj masłem i wylej na nią utarte ciasto. Na wierzchu ułóż wiśnie.
- Grube płatki owsiane wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną mieszanką posyp wiśnie.
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C i zapiekaj w nim ciasto przez 35-40 minut.
- Ciasto pokrój póki jest jeszcze ciepłe przy pomocy zanurzonego w zimnej wodzie noża.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni