Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto drożdżowe
3 szklanki mąki pszennej
40 g drożdży
8 łyżek cukru
1 szklanka mleka
100 g miękkiego masła
1 szczypta soli
- Masa serowa
300 g tłustego twarogu
7 sztuk jajek
125 g miękkiego masła
8 łyżek cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
5 łyżek mąki ziemniaczanej
150 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
skórka starta z 1 cytryny
- Dodatkowo
50 g płatków migdałowych
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto drożdżowe: Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj trochę cukru, mąki i mleka. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, letnie mleko, sól, miękkie masło i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie zagnieć.
- Masa serowa: Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj żółtka, ser i mąkę. Rodzynki sparz i osusz. Do masy serowej dodaj płatki migdałowe, rodzynki, skórkę z cytryny i ubitą na sztywno pianę z białek.
- Ciasto z serem: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i ułóż w blasze. Masę serową rozprowadź równomiernie na cieście i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia