Dzisiaj jest: Sobota, 22.01.2022 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ciasto z serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto drożdżowe
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 40 g  drożdży
  • 8 łyżek  cukru
  • 1 szklanka  mleka
  • 100 g  miękkiego masła
  • 1 szczypta  soli
    Masa serowa
  • 300 g  tłustego twarogu
  • 7 sztuk jajek
  • 125 g  miękkiego masła
  • 8 łyżek  cukru
  • 2 łyżki  cukru wanilinowego
  • 5 łyżek  mąki ziemniaczanej
  • 150 g  rodzynek
  • 50 g  płatków migdałowych
  • skórka starta z 1 cytryny
    Dodatkowo
  • 50 g  płatków migdałowych
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto drożdżowe: Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj trochę cukru, mąki i mleka. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, letnie mleko, sól, miękkie masło i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie zagnieć.
  2. Masa serowa: Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj żółtka, ser i mąkę. Rodzynki sparz i osusz. Do masy serowej dodaj płatki migdałowe, rodzynki, skórkę z cytryny i ubitą na sztywno pianę z białek.
  3. Ciasto z serem: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i ułóż w blasze. Masę serową rozprowadź równomiernie na cieście i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE