Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
500 ml śmietany 36%
6 sztuk żółtek
1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki brązowego cukru
1 sztuka laska wanilii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śmietanę zagotować z cukrem i przeciętą wzdłuż laską wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
- Żółtka ubić, ale nie na puszysto. Dolewać powoli śmietanę cały czas mieszając, ale starając się nie napowietrzać masy.Napełnić naczynia, wlewając krem przez sitko. Piec około 50 minut w 100 stopniach.
- Krem ostudzić i schłodzić minimum 5 godzin (a najlepiej całą noc) w lodówce.
- Każdą porcję deseru posypać łyżeczką brązowego cukru i skarmelizować, aż cukier się roztopi i powstanie skorupka. W tym celu można użyć specjalnego palnika. Można też maksymalnie nagrzać górną grzałkę grilla w piekarniku i wstawić desery na chwilę do piekarnika. Trzeba uważać, żeby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki.
- Desery włożyć jeszcze na godzinę do lodówki.