Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Curau de milho verde - brazylijski deser kukurydziany


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

brazylijska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 7 sztuk kolb kukurydzy
  • 1 szklanka  mleka kokosowego
  • 1 szklanka  mleka zwykłego (o zawartości tłuszczu 3.2-proc.)
  • 1/2 szklanki  cukru
  • mielony cynamon do posypania

Sposób przyrządzania:

    Kolby kukurydzy opłucz i osusz, nożem zetnij ziarenka. Przełóż je do blendera i zmiksuj. Potem dodaj mleko kokosowe, mleko zwykłe oraz cukier i zmiksuj jeszcze raz, aby powstała jednolita, gładka masa. Aby pozbyć się wszystkich grudek, przetrzyj ją jeszcze przez sitko. Otrzymaną kukurydzianą masę przełóż do rondla, ustaw na małym ogniu i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Salaterki lub pucharki opłucz zimną wodą, napełnij kremem, posyp cynamonem. Po ostudzeniu włóż na 3 godziny do lodówki. Podawaj od razu po wyjęciu z lodówki, bo deser musi być zimny.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE