Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 1.5 szklanek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 9 sztuk białek
- 4 sztuki żółtka
- 1.5 szklanek + 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki suchego maku
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- Masa
- 50 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 20 dag galaretek w cukrze
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do białek dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubij na sztywną pianę. Mieszając, stopniowo dodawaj 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz olej. Powstałe ciasto podziel na 4 części.
- Do pierwszej części dodaj 4 żółtka i 2 łyżki mąki, do drugiej dodaj kakao, do trzeciej - kisiel, a do czwartej - mak. Lekko wymieszaj.
- Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na środek blachy wyłóż dość gruby kleks z pierwszego ciasta, a wokół niego z kolejnych części ciasta układaj kolejne grube warstwy, tworząc okręgi.
- Ciasto piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C. Odstaw, by ostygło. Następnie przekrój wzdłuż na dwa placki (spód powinien być znacznie cieńszy).
- Masa: Galaretkę rozrób w szklance wrzątku. Odstaw, by ostygła. Galaretki w cukrze pokrój w kostkę i wrzuć do serka homogenizowanego. Następnie dodaj też tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Wymieszaj. Gdy zacznie tężeć, przełóż masą dwa placki ciasta.
Źródło przepisu: przyślij przepis!