Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
1 sztuka cytryna
1 sztuka grapefruit
1 sztuka pomarańcza
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 sztuka jajko
500 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cytrusy sparz. Z grapefruita i pomarańczy wyciśnij sok. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny.
- Do miski wrzuć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Mleko, olej i jajko wymieszaj w drugiej misce. Następnie przelej je do suchych składników, dodaj jeszcze wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Ciasto nakładaj do foremek na 2/3 wysokości. Piecz 25 minut w temperaturze 160 st. C. Ostudź.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj startą skórkę z cytryny. Udekoruj nią ostudzone muffiny.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka