Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cytrusowe naleśniki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1/4 szklanki  mleka
  • 1/4 szklanki  wody
  • 1/2 szklanki  mąki
  • 1 łyżka  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • sól
  • olej
    Sos
  • 2 sztuki pomarańcze
  • 1 sztuka cytryna
  • 4 łyżki  masła
  • 2 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  miodu
  • 1/4 sztuki szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka  likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki  soku malinowego
  • 25 dag  malin

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko, sól, cukier i wbij jajka. Miksuj stopniowo dolewając wodę do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.
  2. Olej rozgrzej na patelni. Wlewaj na niego chochlą wcześniej przygotowaną masę i smaż naleśniki.
  3. Pomarańcze i cytrynę sparz, osusz i obierz ze skórki. Skórkę pokrój w paseczki, a z reszty owoców wyciśnij sok.
  4. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj cukier i miód. Podgrzewaj ciągle mieszając. Kiedy uzyska brązowy kolor dodaj wino, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny. Gotuj jeszcze 10 minut.
  5. Naleśniki i sos połącz na czystej patelni, polej likierem i sokiem malinowym. Podgrzewaj na małym ogniu przez chwilę, przekładając kilkakrotnie naleśniki z jednej strony na drugą.
  6. Przed podaniem naleśniki posyp malinami.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE