Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 sztuki jajka
- sól
- olej
- Sos
- 2 sztuki pomarańcze
- 1 sztuka cytryna
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/4 sztuki szkl. białego wytrawnego wina
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 2 łyżki soku malinowego
- 25 dag malin
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko, sól, cukier i wbij jajka. Miksuj stopniowo dolewając wodę do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.
- Olej rozgrzej na patelni. Wlewaj na niego chochlą wcześniej przygotowaną masę i smaż naleśniki.
- Pomarańcze i cytrynę sparz, osusz i obierz ze skórki. Skórkę pokrój w paseczki, a z reszty owoców wyciśnij sok.
- Masło rozpuść w rondelku. Dodaj cukier i miód. Podgrzewaj ciągle mieszając. Kiedy uzyska brązowy kolor dodaj wino, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny. Gotuj jeszcze 10 minut.
- Naleśniki i sos połącz na czystej patelni, polej likierem i sokiem malinowym. Podgrzewaj na małym ogniu przez chwilę, przekładając kilkakrotnie naleśniki z jednej strony na drugą.
- Przed podaniem naleśniki posyp malinami.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni