Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Czekoladki pomarańczowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 100 g  białej czekolady
    Masa
  • 150 g  czekolady deserowej o smaku pomarańczowym
  • 150 ml  smietanki kremówki
  • 2 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Blachę do pieczenia wyłozyc pergaminem. Połamać czekolade na kawałki, wsypać do miski umieszczonej na rondlu z gorącą wodą i roztopić. Łyżeczką lub pędzelkiem rozprowadzić po ściankach i dnie 20 papierowych foremek. Foremki ułożyć do góry dnem na przygotowanej blasze i pozostawić do zastygnięcia.
  2. Gdy stwardnieją, delikatnie sciągnąć papierowe foremki.
  3. Aby przygotowac masę, należy roztopic czekoladę o smaku pomarańczowym i przelać do miski. Dodać śmietanę i cukier puder, utrzeć na gładką masę. Schładzać, cały czas mieszając, aż zacznie tężeć.
  4. Przełozyć do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki i wyciskać masę do czekoladowych babeczek. Schłodzić przed podaniem.
  5. PROPOZYCJA: Do masy można dolać 1 łyżkę likieru pomarańczowego.
  6. RADY: Jeśli czekoladowe babeczki są nierówne, należy włożyć dwie foremki papierowe jedna w drugą, tworząc sztywniejsze ścianki. Jednorazowe foremki z folii aluminiowej są sztywniejsze, więc warto z nich korzystać. Należy korzystać z jak najmniejszych papierowych foremek.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE