Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
100 g białej czekolady
- Masa
150 g czekolady deserowej o smaku pomarańczowym
150 ml smietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Blachę do pieczenia wyłozyc pergaminem. Połamać czekolade na kawałki, wsypać do miski umieszczonej na rondlu z gorącą wodą i roztopić. Łyżeczką lub pędzelkiem rozprowadzić po ściankach i dnie 20 papierowych foremek. Foremki ułożyć do góry dnem na przygotowanej blasze i pozostawić do zastygnięcia.
- Gdy stwardnieją, delikatnie sciągnąć papierowe foremki.
- Aby przygotowac masę, należy roztopic czekoladę o smaku pomarańczowym i przelać do miski. Dodać śmietanę i cukier puder, utrzeć na gładką masę. Schładzać, cały czas mieszając, aż zacznie tężeć.
- Przełozyć do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki i wyciskać masę do czekoladowych babeczek. Schłodzić przed podaniem.
- PROPOZYCJA: Do masy można dolać 1 łyżkę likieru pomarańczowego.
- RADY: Jeśli czekoladowe babeczki są nierówne, należy włożyć dwie foremki papierowe jedna w drugą, tworząc sztywniejsze ścianki. Jednorazowe foremki z folii aluminiowej są sztywniejsze, więc warto z nich korzystać. Należy korzystać z jak najmniejszych papierowych foremek.
Źródło przepisu: Książka kucharska