Dzisiaj jest: Czwartek, 09.12.2021 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Czekoladowe ptasie mleczko


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  czekolady deserowej
  • 100 g  masła
  • 3 sztuki żółtka
  • 75 g  cukru
  • 1 łyżeczka  esencji czekoladowej lub 1 łyżka likieru czekoladowego
  • 300 ml  śmietanki kremówki
    Do przybrania
  • owoce w czekoladzie
  • gęsta. kwaśna śmietana
  • kakao w proszku (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Połamać czekoladę na kawałki. Do miski umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą wrzucić czekoladę i masło. Mieszać, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia i odstawić, aby masa wystygła.
  2. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewać masę czekoladową, ubijając elektrycznym mikserem ręcznym, ustawionym na najniższą prędkość. Wlać esencję czekoladową lub likier i wymieszać.
  3. Ubić śmietankę, przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do sześciu kompotierek lub metalowych foremek. Schłodzić w lodówce prze co najmniej dwie godziny.
  4. Przed podaniem wyłożyć ptasie mleczko na talerzyki. Jeśli wyjęcie deseru z foremek nastręcza trudności, należy zanurzyć foremki na kilka sekund w misce z ciepłą wodą. Podawać z owocami w czekoladzie i gęstą, kwaśną śmietanką, posypane kakao w proszku.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 20


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE