Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 3 sztuki żółtka
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka esencji czekoladowej lub 1 łyżka likieru czekoladowego
- 300 ml śmietanki kremówki
- Do przybrania
- owoce w czekoladzie
- gęsta. kwaśna śmietana
- kakao w proszku (do posypania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połamać czekoladę na kawałki. Do miski umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą wrzucić czekoladę i masło. Mieszać, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia i odstawić, aby masa wystygła.
- W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewać masę czekoladową, ubijając elektrycznym mikserem ręcznym, ustawionym na najniższą prędkość. Wlać esencję czekoladową lub likier i wymieszać.
- Ubić śmietankę, przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do sześciu kompotierek lub metalowych foremek. Schłodzić w lodówce prze co najmniej dwie godziny.
- Przed podaniem wyłożyć ptasie mleczko na talerzyki. Jeśli wyjęcie deseru z foremek nastręcza trudności, należy zanurzyć foremki na kilka sekund w misce z ciepłą wodą. Podawać z owocami w czekoladzie i gęstą, kwaśną śmietanką, posypane kakao w proszku.
Źródło przepisu: Książka kucharska