Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 16 osób
Składniki
100 g masła
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki czekoladowego mleka
225 g herbatników maślanych
75 g połamanej na kawałki czekolady deserowej lub czekolady mlecznej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem płytką okrągłą formę do pieczenia lub formę do tarty o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem.
- W rondlu powoli podgrzewać masło, miód i mleko czekoladowe, cały czas mieszając, aż masło się roztopi, a składniki dobrze połączą.
- Herbatniki przesypać do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem albo zmiksować w malakserze. Wsypać pokruszone herbatniki do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć masę do formy, docisnąć i schładzać w lodówce, aż stężeje.
- Wrzucić kawałki czekolady do żaroodpornej miski, dodać cukier puder oraz mleko. Umieścić miskę na rondlu z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
- Wylać masę na spód z herbatników i pozostawić, aby stężała. Ostrym nożem pokroić na trójkątne kawałki i podawać.
- PROPOZYCJA: Na trzecim etapie pracy do masy przeznaczonej na spód można dodać posiekane orzechy pekan.
Źródło przepisu: Książka kucharska