Dzisiaj jest: Sobota, 06.06.2020 Imieniny: Pauliny i Laury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Czekoladowe zabaglione


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki żółtka
  • 4 łyżki  cukru
  • 50 g  czekolady deserowej
  • 125 ml  wina marsala
  • kakao w proszku (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. W misce ubić żółtka z cukrem na puszystą, niemal białą masę przy pomocy elektrycznego miksera ręcznego.
  2. Drobno zetrzeć czekoladę i dodać do kogla-mogla. Wymieszać. Wlać wino i starannie wymieszać masę.
  3. W rondlu zagotować wodę, zmniejszyć płomień, ustawić na rondlu miskę z masą i ubijać elektrycznym mikserem ręcznym nastawionym na najmniejszą prędkość. Gotować na małym ogniu, cały czas ubijając, aż masa zgęstnieje. Trzeba uważać, ponieważ zbyt długie gotowanie doprowadza do zważenia się deseru.
  4. Gorący deser przełożyć do ogrzanych szklanych salaterek i posypać kakao w proszku. Podawać natychmiast, dopóki zabaglione jest ciepłe i puszyste.
  5. RADY: Deser można również podawać w filiżankach do kawy, a na spodeczku położyć biszkopty migdałowe. Deser należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ podczas ucierania masy może się zważyć. Gdy się to stanie, natychmiast zdjąć miskę z rondla z wrzątkiem i wstawić do zimnej wody. Następnie energicznie ucierać, aby składniki dobrze się połączyły.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE