Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 g czekolady deserowej
- 450 ml mleka o smaku czekoladowym
- 100 g pokruszonych herbatników
- 125 g cukru
- 2 sztuki jajka
- 4 łyżki dżemu czereśniowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połamać czekoladę na małe kawałki i wsypać do rondla, wlać mleko czekoladowe. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Doprowadzić niemal do wrzenia, następnie odstawić na bok.
- Do miski wsypać pokruszone herbatniki i dodać 25 g cukru. Wlać mleko z czekoladą i starannie wymieszać. Dodać żółtka i utrzeć.
- Przełożyć masę do żaroodpornego naczynia o pojemności 1,2 litra i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25-30 minut, albo do chwili, gdy pudding stężeje i będzie się uginać przy dotykaniu.
- W misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dosypywać resztę cukru i ubić na sztywną, lśniącą masę.
- Rozsmarować dżem na masie czekoladowej i pokryć pianą z białek. Wstawić na 15 minut do piekarnika, aż beza na wierzchu będzie chrupiąca i złocista.
- PROPOZYCJA: Do pokruszonych herbatników można dodać 40 g wiórków kokosowych i zrezygnować z dżemu.
Źródło przepisu: Książka kucharska