Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Czekoladowy pudding królewski


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 g  czekolady deserowej
  • 450 ml  mleka o smaku czekoladowym
  • 100 g  pokruszonych herbatników
  • 125 g  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki  dżemu czereśniowego

Sposób przyrządzania:

  1. Połamać czekoladę na małe kawałki i wsypać do rondla, wlać mleko czekoladowe. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Doprowadzić niemal do wrzenia, następnie odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać pokruszone herbatniki i dodać 25 g cukru. Wlać mleko z czekoladą i starannie wymieszać. Dodać żółtka i utrzeć.
  3. Przełożyć masę do żaroodpornego naczynia o pojemności 1,2 litra i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25-30 minut, albo do chwili, gdy pudding stężeje i będzie się uginać przy dotykaniu.
  4. W misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dosypywać resztę cukru i ubić na sztywną, lśniącą masę.
  5. Rozsmarować dżem na masie czekoladowej i pokryć pianą z białek. Wstawić na 15 minut do piekarnika, aż beza na wierzchu będzie chrupiąca i złocista.
  6. PROPOZYCJA: Do pokruszonych herbatników można dodać 40 g wiórków kokosowych i zrezygnować z dżemu.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE