Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Czekoladowy pudding królewski


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 g  czekolady deserowej
  • 450 ml  mleka o smaku czekoladowym
  • 100 g  pokruszonych herbatników
  • 125 g  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki  dżemu czereśniowego

Sposób przyrządzania:

  1. Połamać czekoladę na małe kawałki i wsypać do rondla, wlać mleko czekoladowe. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Doprowadzić niemal do wrzenia, następnie odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać pokruszone herbatniki i dodać 25 g cukru. Wlać mleko z czekoladą i starannie wymieszać. Dodać żółtka i utrzeć.
  3. Przełożyć masę do żaroodpornego naczynia o pojemności 1,2 litra i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25-30 minut, albo do chwili, gdy pudding stężeje i będzie się uginać przy dotykaniu.
  4. W misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dosypywać resztę cukru i ubić na sztywną, lśniącą masę.
  5. Rozsmarować dżem na masie czekoladowej i pokryć pianą z białek. Wstawić na 15 minut do piekarnika, aż beza na wierzchu będzie chrupiąca i złocista.
  6. PROPOZYCJA: Do pokruszonych herbatników można dodać 40 g wiórków kokosowych i zrezygnować z dżemu.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE